Fredrik Andersson är 43 och högstadielärare på Slottsskolan i Vingåker. Han tröttnade på att eleverna var för slappa och la upp ett inlägg på Facebook om att det från och med nu skulle bli hårdare tag. Reaktionerna lät inte vänta på sig, nu har tusentals svenskar delat hans inlägg.

Det är inte sällan man hör människor gnälla över ”dagens ungdom”. Fredrik Andersson nöjde sig dock inte med att gnälla i tv-soffan. Läraren har nu deklarerat att han kommer ta i med hårdhandskarna för att komma till bukt med elever som beter sig illa eller inte passar tider.
– Jag kommer att ställa och formulera krav på ett sådant sätt att det inte kommer att vara möjligt att smita undan längre, säger Fredrik Andersson till Expressen.

Han hävdar att eleverna trots allt varit hyfsat positiv hittills, men att han så klart är medveten om att det inte kommer gå hem hos alla.
– Men samtidigt är jag ju medveten om att det säkert kommer att bli konflikter. Men jag måste ta de konflikterna. Det handlar om elevernas bästa och deras framtid.

Över 3 000 har i skrivande stund delat inlägget.
– Jag vet inte vad jag har startat i ärlighetens namn, men det känns som något som är väldigt positivt.

Här inlägget i sin helhet:

”Öppet inlägg till alla som vill läsa.
I morgon är det dags för ett lika trist som nödvändigt samtal på jobbet. Den konkreta orsaken till samtalet är i grunden ett oacceptabelt agerande av vissa elever i dag under en konsert men under året så har en del beteenden och attityder utvecklats och som jag som lärare, samhällsmedborgare och vuxen inte kan acceptera.
Det handlar om attityder och inställning till skolan och den verksamhet vi bedriver där. Det handlar om en förståelse för att allt i livet inte är kul. Det handlar om syftet med att utbilda sig. Det handlar om attityden mot mig och mina kollegor. Det handlar om attityden mot varandra i klassen. Det handlar om att anstränga sig. Det handlar om att inse att ingenting i livet kommer gratis eller utan hårt arbete.
Av mina egna barn eller mina elever kräver och förväntar jag mig inte att de ska prestera mer än det bästa de kan. Att underprestera för att man tycker något är trist eller tråkigt är inte acceptabelt någonstans i vare sig skola eller yrkeslivet. De gånger en elev misslyckats med en redovisning eller ett prov och ärligt kunnat titta mig i ögonen och sagt att han/hon verkligen gjort sitt bästa är lätträknade. Nu börjar jag närma mig en punkt där jag inte längre tänker acceptera den generella inställningen som finns hos många elever. I morgon tänker jag tala ur hjärtat och om så behövs visa hur arg och besviken jag är och blir när man fullkomligt slösar bort sin tid i skolan.
Allt ska i dag vara så lätt, enkelt och bekymmerslöst som det bara går. När man inte får högsta betyg är det som regel mitt fel i elevens ögon eftersom man ju faktiskt lagt flera minuter på att klippa/klistra från Wikipedia. Att man fullständigt struntar i att ens försöka hålla inlämningsdatum och att redovisa tilldelade uppgifter inom meddelad tid känns som regel snarare än undantag. Självklart har jag ambitiösa och mycket duktiga elever också men jag räcker inte till för att sporra dem mot högre mål och nivåer eftersom jag måste lägga så mycket tid på att sparka de likgiltiga i baken för att lyckas få dem åtminstone godkända.
Jag kan mycket. Åtminstone inom mina ämnen. Jag skulle kunna få eleverna till fantastiska insikter om vårt samhälle och vår omvärld, både förr och nu. Jag skulle kunna få ungdomarna till fantastiska arbetsprestationer och arbeten som de skulle bli genuint stolta över. Men så blir det sällan. Man ”orkar inte”. Att se så många möjligheter och chanser rinna ut mellan fingrarna på grund av likgiltighet är bland det mest frustrerande jag vet. Jag har tappat räkningen över hur många timmars lektionsplanerande som fallit platt till marken eftersom eleven/eleverna har varit trötta, hungriga, uttråkade eller varit tvungna att kolla Snapchat, Facebook, Twitter eller något annat suspekt socialt nätverk. Jag skulle hata att bli en lärare som helt oengagerat klev in, rabblade sina repliker och fullständigt likgiltig över vad man åstadkommit gick hem efter dagen. Jag VÄGRAR bli en sådan! Jag kan mycket. Dessa kunskaper har jag en skyldighet att föra vidare med glöd, inspiration och genuint engagemang.
Därför kommer jag i morgon att presentera eleverna i mina klasser för ”Fredrik 2.0”. Den nya, uppdaterade versionen kommer att vara en lärare som de kanske inte alltid kommer att tycka om eftersom han kommer att tvinga dem till att prestera. Han kommer inte längre acceptera en slapp och likgiltig attityd på sina lektioner. Han kommer bli en obekväm jäkel som kontaktar föräldrar samma kväll som killen eller tjejen inte skött sig. Om det så krävs kommer den numer pensionerade sergeant Andersson att ta plats framme vid tavlan. I armén lärde jag mig mycket, bland annat begreppet ”firm-fair-friendly”. Att agera bestämt, rättvist och vänligt var ledorden för att våra soldater skulle kunna agera förtroendeingivande t ex på Balkan. Detta kommer från och med i morgon klockan 08:00 att bli mottot för min undervisning, fast utan pansarskyttefordon då förstås.
Från och med i morgon…
…börjar lektionerna EXAKT på utsatt tid. Varenda minut man kommer sent kommer knappas in som ogiltig frånvaro (systemet tillåter inte att man anger sekunder)
…gäller utsatta datum och tider för inlämning utan undantag. Enda giltiga skälet kommer vara om en förälder ringer till mig och förklarar varför deras barn inte lämnat in sitt arbete.
…tillåts inte längre skäl som ”jag orkar inte” eller ”jag har ingen lust” om inte läkarintyg säger något annat.
Jag hade önskat att ungdomarna fick med sig åtminstone grundläggande insikter om det här hemifrån. Eftersom det uppenbart inte är så så måste jag ta i det här i egenskap av vuxen och lärare.
I morgon styr jag upp skutan. De föräldrar och andra vuxna som känner för det får gärna haka på, för nu räcker det! Dela gärna för det här skulle jag vilja skrika ut i hela landet!”

Fredrik Andersson
Fortfarande stolt lärare

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.