Det sägs att skillnaden mellan en hjälte och en fegis bara är ett steg åt sidan.

Men i själva krävs det förstås väldigt mycket mer än så – om du vill göra skillnad på riktigt.

Det sägs också att vissa bilder säger mer än tusen ord.

I själva verket kan en bild säga mycket mer än så – läs bara historien om August Landmesser.

loading...

I Giorni E Le Notti

August Landmesser föddes 1910 och växte upp i Tyskland. Landet var på ruinens brant efter första världskriget och i samband med detta kunde nazisternas växa sig starka.

Med förhoppning om att det skulle leda till ett jobb anslöt sig August Landmesser – som tusentals andra tyskar – till det Nationalsocialistiska arbetarepartiet. I Tyskland var det en stor fördel att vara med i nazistpartiet när du sökte jobb.

August Landmesser gick med 1931 och fick därefter en anställning på det anrika skeppsvarvet Blohm + Voss i Hamburg.

Varvet hade över 3 000 anställda i början på 1930-talet och bidrog i allra högsta grad till Tyskland upprustning inför det krig som skulle innebära så mycket lidande. Bland annat var det på Blohm + Voss som det berömda slagskeppet Bismarck byggdes, men även 238 ubåtar tillverkades här.

Alla anställda på varvet var dock inte förtjusta i nazisternas storslagna planer och absurda raslagar – August Landermesser var en av dessa.

Tre år efter att August gick med i nazistpartiet träffade han Irma Eckler, en judisk kvinna. De blev förälskade direkt och förlovade sig ett år senare.

Konsekvensen av deras kärlek? August blev omedelbart utesluten ur partiet och deras planerade giftermål avbröts, med hänvisning till de nyinstiftade Nürnberglagarna.

loading...

Senri no michi

Paret fick sin första dotter, Ingrid, den 29 oktober 1935.

Två år senare, 1937, gjorde familjen ett misslyckat försök att fly till Danmark, men de greps vid gränsen. Eftersom Irma återigen var gravid, åtalades August och befanns skyldig för att ha ”vanärat sin ras”.

Han satt i fängelse under en kort period, men August överklagade domen och hävdade att varken han eller Irma visste om att hon var av judisk börd. August frikändes i brist på bevis och kom undan med en varning. 

Paret vägrade dock att hålla sitt förhållande hemligt, de tänkte inte låta nazisterna beröva dem det vackraste som finns.

Den 15 juli 1938 arresterades August igen efter att ha visat sin kärlek öppet, skriver USA Today. Denna gång dömdes han till 2,5 år i fängelse och skickades till ett koncentrationsläger.

August skulle aldrig se sin älskade hustru igen.

Irma Eckler

loading...

Mentalfloss

Ungefär samtidigt godkändes ytterligare en otäck raslag, som gjorde det möjligt att gripa judiska fruar när deras man ”vanärat rasen”.

Irma plockades upp av Gestapo och skickas till olika fängelser och koncentrationsläger, där hon så småningom födde hennes och August andra barn, dottern Irene.

loading...

mentalfloss

Irma slussades sedan mellan olika koncentrationsläger, bland annat fördes hon till Ravensbrück, ett nazistiskt koncentrationsläger särskilt avsett för kvinnor.

Några enstaka brev har hittats skrivna av Irma Eckler, ända fram till januari 1942.

Historikerna tror att hon fördes till Eutanasianstalten Bernburg i februari 1942, där hon mördades tillsammans med 14 000 andra. Först år 1949 förklarades Irma Eckler död av de tyska myndigheterna.

loading...

Barnen Ingrid och Irene

Parets barnen sändes ursprungligen till barnhem när deras föräldrar greps. Tanken var att de skulle placeras i fosterhem med ”ariska” föräldrar.

Äldsta dottern Ingrid (bilden ovan) behandlades lite bättre eftersom hon enligt nazisternas raslagar ansågs vara ”Mischling”tyska för ”blandras”.

Hon bodde med en fostermor under hela kriget.

loading...

Mentalfloss

Yngsta dottern Irene bedömdes dock vara ”jude” och skickades senare till koncentrationsläger.

På vägen dit blev hon och en grupp föräldralösa barn ”adopterade” av några välvilliga främlingar. Irene och de övriga barnen smugglades till Österrike för att undkomma de nazistiska bödlarna.

loading...

mentaflossl

Irene fördes sedan till Hamburg där hon under falsk identitet under kriget, mitt bland nazister och Gestapomän. Hon var den enda överlevande i gruppen av de föräldralösa barnen som urpsrungligen kom till Österrike.

Efter kriget letade Irene upp Ingrid och systrarna kunde återförenas, skriver Mentalfloss.

loading...

mentalfoss

August Landmesser släpptes ur fängelset 1941 och fick senare ett nytt jobb.

August försökte också kontakta sina döttrar 1943. Men familjen skulle aldrig bli återförenad. Augusti blev inkallad i tyska armén och rapporterades som saknad efter strider i Kroatien. Han blev officiellt dödsförklarad 1949.

Dottern Irene visste inte om sin pappas historia och hoppade på en återförening ända fram till 1994, när hon äntligen hittade dödsdokumenten som hennes syster Ingrid hade mottagit flera år tidigare.

Historien bakom den berömda bilden

loading...

Det kända fotografiet i vilket Landmesser vägrar utföra Hitlerhälsningen ska ha tagits den 13 juni 1936, i Hamburg.

Nazisterna verkar dock inte ha uppskattat bilden – fotografiet blev publicerats först år 1991 av den tyska tidningen Die Zeit. Landmesser är den enda personen som vägrar visa sin lojalitet gentemot Adolf Hitler, genom att inte utföra den hälsning som blivit så förknippat med nazisternas terror och fanatism.

Vissa källor påstår att bilden är tagen i samband med en uppvisning av fartyget Horst Wessel, där Adolf Hitler personligen närvarande.

Visst ser det ut som en tyst protestaktion av August?

loading...

Det var dottern Irene Landmesser som kände igen mannen på bilden, när fotografiet spreds som en löpeld i början av 1990-talet.

Sedan dess har flera andra påstått att den modige mannen på bilden är deras släkting, men de allra flesta anser att varvsarbetaren som trotsade Adolf Hitler måste vara August Landmesser.

loading...

Äktenskapet mellan August Landmesser och Irma Eckler erkändes retroaktivt av senaten i Hamburg, sommaren 1951.

Samma år bytte Ingrid efternamn till Landmesser. Irene fortsätta använda sin mammas efternamn, Eckler.

August Landmesser har blivit en ikon tack vare bilden och när man läser historien bakom är det inte svårt att förstå varför. 

Han vågade stå upp för sina och andras rättigheter när få andra vågade höja rösten och blint följde nazisterna. 

Kanske är det inte minst aktuellt idag, då det är lätt att glömma historien och leta enkla lösningar på komplexa problem.

Låt August, Irmas, Irenes, Ingrid minne leva vidare och aldrig bli bortglömt. DELA denna artikel på Facebook, så att fler kan få chansen att hylla en modig man!