Nästan 200 hästar har hittats döda i ett lager damm, mitt ute i det ökenliknande landskapet Navajo, Arizona.

Den otroliga hettan som plågat området blev till en dödsfälla för 191 vildhästar.

”Djuren sökte efter vatten för att hålla sig vid liv. Till slut hade de inget annat val än att gräva ned sig i leran som skydd. De var för svaga för att fly”, säger Jonathan Nez, president för Navajofolket.

 

Stora delar av Arizona har drabbats av en omfattande torka, efter en vinter med lite regn och snö.

Det är också anledningen till att 191 vildhästar hittades döda förra veckan, i närheten av dammen i Grey Mountain, Arizona, enligt delstatens tjänstemän.

Hästarna kommer att begravas på plats. Myndigheterna kommer att sprida kalk över hästarna eftersom det har en bakteriedödande effekt och påskyndar förmultningen. Dammen kommer sedan att vara permanent stängd och ett nytt vattenhål ska skapas på en annan plats.

loading...

Navajo Nation

Det här är inte första gången dussintals hästar hittades döda nära en vattendamm.

Incidenten är en säsongsbetonad fråga som Navajo-samhällena försöker lösa på egen hand, eftersom antalet vildhästar ökar.

Minst 50 000 vildhästar

Navajolandet – territoriet som täcker delar av Arizona, New Mexico och Utah – har uppskattningsvis 50 000 till 70 000 vildhästar som strövar fritt.

Tyvärr tål inte ekosystemet antalet vildhästar och det förändrade klimatet gör det också problematiskt.

Värmerekord på värmerekord slagits i Arizona, med olidliga temperaturer som följd. Värst är det mellan maj och september, de senaste åren har haft de högsta temperaturerna sedan mätningarna startade, 1910.

Förra sommaren slogs ett nästintill osannolikt värmerekord och temperaturen uppmättes då till 47,8 grader – något som fick brevlådor att smälta och flygplan att ställas in.

Varje år dör cirka 100 personer i sviterna av värmen, enligt Arizonas hälsomyndighet.

Dela gärna vidare denna nyhet för uppmärksamma effekterna av global uppvärmning och hur det påverkar vår planet – på så många sorgliga sätt.