Marianne Lundqvist är 76 år och har arbetat hela livet. Hennes man dog för tre år sedan, och hon har tre söner och en lägenhet i Enskededalen i Stockholm. Men när hyran och räkningarna är betalda är det inte mycket pengar kvar av hennes pension på 12 000 kronor. Därför är hon stammis på soppköket vid Gullmarsplan.

– Jag är för gammal för att göra något åt det här i dag, säger 76-åriga Marianne Lundqvist till Expressen.

Marianne Lundqvist är en av de många pensionärer i Stockholm som är stamgäster hos Gullis soppkök vid Gullmarsplan. Där delas det ut gratis mat och kläder till pensionärer som har det dåligt ställt.

Marianne får ut 12 000 kronor i månaden. 8 000 av dessa går till hyra, därefter ska räkningar och andra måsten betalas. I slutet av månaden är det inte mycket pengar kvar att leva av, vilket gör att soppköket är till stor hjälp för Marianne.

loading...

Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT. Obs: Bilden är tagen i Björns Trädgård på Södermalm, och är inte samma soppkök som Marianne är stamkund hos.

– Jag har alltid varit ekonomisk. Jag lusläser det jag hittar i tidningar och springer på reor. Och så kommer jag hit på torsdagar för frallorna. Det tar ungefär en halvtimme att gå, men jag är så envis så om jag inte orkar säger jag bara ‘jävlar’ och gör det ändå, säger hon till Expressen.

Har jobbat i hela sitt vuxna liv

Hon har jobbat som barnskötare på förskola och inom socialen hela livet. Efter 30 års arbete gick hon i pension på sin 65-årsdag. Sedan dess har livet handlat om uppoffringar.

Hon drömmer om att ha en hund, och tanken på att slippa vända på slantar och leta efter de billigaste alternativen för att klara sig, då det inte finns mycket kvar efter att räkningarna är betalda.

– Nej det blir inte det, men jag både är envis och har min pension så jag gnäller inte. Det finns de som har det betydligt sämre och de som har det betydligt bättre, säger Marianne till Expressen.

Det här visar hur dåligt pensionssystemet är. DELA för att vara med och sätta ner foten, för att förbättra framtiden för våra äldre.