Höjd pensionsålder har länge varit en het debatt. Medan politikerna velat höja åldern för pension har folket protesterat. Men nu ser det ut som att diskussionen kan tvingas nå sitt slut. Pensionsgruppen har fattat flera beslut om förändringar i det svenska pensionssystemet.

Nu är det klart. Den lägsta pensionsåldern som tidigare varit 61 höjs nu till 64 år, det skriver pensionsföreträdande för partierna i Pensionsgruppen i DN Debatt.
– Vi är alla överens och tar nu ett helhetsgrepp och renoverar det svenska pensionssystemet för att höja pensionerna och öka tryggheten för både dagens och framtidens pensionärer, säger Annika Strandhäll, ordförande i Pensionsgruppen, och Per Bolund, ansvarig för AP-fonderna och premiepension i regeringen.

loading...

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Höjningen kommer att ske successivt

Höjningen kommer att ske successivt till 62 år 2020, och därefter till 63 år 2023 och till 64 år 2026.
– I takt med att vi lever längre måste vi också jobba längre om pensionerna ska kunna fortsätta växa. Denna överenskommelse är ett viktigt steg mot ett längre arbetsliv och därmed högre pensioner och mer resurser till välfärden, säger allianspartiernas fyra företrädare i Pensionsgruppen i pressmeddelandet.

loading...

Foto: Kallestad, Gorm

Tycker du att beslutet är fel? Dela gärna för att vara med och höja rösten mot beslutet.