När kronprinsessan Victoria fyller år håller man inte igen på presenter, kosta vad det kosta vill. Så tänkte i alla fall statsminister Stefan Löfven när Victorias 40 årsdag närmade sig i somras. 50 000 kronor kostade presenten från Löfven, som betalade med skattepengar.

För 50 000 kronor kan man få mycket. Men ett kryddställ är kanske inte det första som kommer upp i folks huvuden när man pratar om dessa summor. Det var denna present som Stefan Löfven valde att lägga pengar på inför kronprinsessans födelsedag. Ett kryddställ i silver med tre skålformade kryddkar. Varav en av skålarna var i 18 karats svenskt rödguld, det berättar Expressen.
– Det är en tradition, säger Cajsa Holm, presskommunikatör på Regeringskansliet, om födelsedagsgåvor som ges till kungligheter.

 

loading...

Foto: Christine Olsson/TT

Fakturan för gåvan skickades sen till Regeringskansliet, som delades jämt med Riksdagsförvaltningen. Den finansierades med andra ord av skattebetalarnas pengar.
– Det här är svenska folkets gåva till kronprinsessan. Den överlämnas av riksdag och regering och vad gåvan ska bestå i och hur mycket den ska kosta bestäms i en dialog mellan riksdagen och regeringskansliet, säger Pernilla Eldblom, pressekreterare på Riksdagsförvaltningen, till Expressen.

På en mottagning i samband med firandet överlämnades gåvan å svenska folkets vägnar.

Dela gärna om du tycker att Victoria var värd gåvan från svenska folket. Eller dela med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.