Jag äter ägg nästan varje dag eftersom det är både gott och nyttigt. Det finns flera skäl till varför det är bra att äta ägg, till exempel så stärker det immunförsvaret.

Det verkar råda delade meningar om hur de ska förvaras på bästa sätt. Men svaret är ganska enkelt: De ska vändas upp och ned – med spetsen nedåt. Anledningen är helt enkelt genial!

Ett klassiskt sätt att ta reda på om ägget är färskt är att placera det i ett glas vatten. Är det färskt så sjunker det medan gamla står rakt upp. En annan beprövad metod är att knäcka ägget och lukta på det.

Men frågan om hur det ska förvaras är inte lika välkänd.

loading...

FOTO: Pixabay

Därför ska du vända på äggen

Enligt rådande EU-regler är bäst-före-datumet för ägg 28 dagar efter värpdagen medan hårdkokta ägg som förvaras i kylskåp har en varaktighet på 5-7 dagar.

Men sanningen är att de kan hålla betydligt längre. Genom att vända på äggen i kartongen, med spetsen nedåt, håller de sig färska i minst två månader – om du förvarar det i kylskåpet, skriver branschorganisationen Svenska Ägg på sin hemsida. 

Det är alltså fullt möjligt att äta ägg långt efter att de blivit ”gamla” enligt kartongens bäst-före-datum.

loading...

FOTO: Pixabay

Förvara alltid ägg i kartong

Ägg trivs bäst i en kartong i kylskåpet. Detta eftersom skalet är poröst, vilket innebär att det kan suga åt sig smak, lukt och bakterier om det förvaras i rumstemperatur. Det är därför viktigt att förvara starkt luktande livsmedel med lock om du har ägg i kylskåpet.

Efter att jag läst detta vänder jag alltid äggen upp och ned i kylskåpet. Nu behöver jag inte oroa mig för att de blir dåliga på bra länge! Dela gärna artikeln så att dina vänner får ta del av detta smarta tips!