Det finns många anledningar att älska ris. Det är gott, lättlagat och fungerar till det allra mesta. Kanske är det också just därför, som ris är ett av våra mest populära tillbehör till maten runt om i världen.

Men det gäller också att ha respekt för dessa vita små korn. För om du inte förvarar riset rätt, så kan det faktiskt göra dig riktigt sjuk.

loading...

Bildkälla: Shutterstock

Ris i rumstemperatur

Det man måste tänka på när det kommer till ris, är hur det hanteras när det är färdigkokt.

Överblivet ris ska nämligen aldrig någonsin lämnas i rumstemperatur en längre tid. Detta beror på att ris innehåller en bakterie, bacillus cereus, som kan överleva kokning. Och om det färdigkokta riset sedan står för länge i rumstemperatur så kan denna bakterie växa, fördubblas – och leda till matförgiftning.

Detta kan i sin tur ge ordentliga problem i form av illamående, diarré och kräkningar.

loading...

Bildkälla: Quinn Dombrowski/Flickr

Kyla ner färdigkokt ris

Vad som dessutom är bra att veta, är att denna bakterie är värmetålig. Så om du väl har låtit överblivet ris stå för länge i rumstemperatur, kommer bakterien alltså inte förstöras vid uppvärmning på nytt.

För att inte riskera en ordentlig magsjuka, är det med andra ord viktigt att snabbt kyla ner färdigkokt ris som du inte tänkt äta direkt. Enligt Släng inte maten bör stora mängder ris kylas inom två timmar – antingen i vattenbad, eller om det är kallt ute, utomhus. Förvara sedan riset i en lufttät förpackning i kylskåpet, eller i en frystålig förpackning i frysen.

Tänk också på att alla livsmedel – inte bara ris – kommer klara sig bättre om det kyls ned snabbt. Detta beror så klart på att du inte vill ge bakterier någon möjlighet att växa och frodas.

Du kanske hade koll på den här informationen innan, men jag är säker på att det finns många där ute som inte vet hur snabbt riset faktiskt måste kylas för att man ska vara säker på att inte bli sjuk. Så snälla, DELA denna informationen med dina vänner på Facebook så att de också kan vara på den säkra sidan!