Den kallas ofta för den ”tysta sjukdomen” – på grund av sin förmåga att smyga sig på under flera års tid utan varning. Men trots att benskörhet är en av våra stora folksjukdomar så är kunskapen ofta liten.

Vanligtvis märker inte den drabbade av några symptom förrän olyckan är framme på riktigt. Då kan sjukdomen vara långt framskriden och leda till smärtsamma och allvarliga frakturer som förändrar livet för alltid.

Med det sagt tänkte jag nu berätta lite mer om benskörhet, kroppens varningssignaler och hur sjukdomen kan förebyggas redan nu. Läs igenom artikeln här nedan och tveka inte att dela vidare till dina vänner så att de också får lära sig mer om den ”tysta sjukdomen”!

loading...

Bildkälla: Wikimedia Commons

Vad är benskörhet?

Enligt Bristguiden uppstår benskörhet när kroppen förlorar mer benvävnad än den kan ersätta. När benmassan minskar blir skelettet skört och man kan då lätt drabbas av smärtsamma och allvarliga frakturer.

Enligt Vårdguiden är benbrott vanligast i handlederna, höfterna, ryggkotorna eller överarmarna – även om benskörhet kan påverka hela skelettet.

Kvinnor över 50 år och män över 70 år löper större risk att drabbas av benskörhet. Det är vanligast hos kvinnor som fått minskad mängd östrogen när de kommit i klimakteriet.

Andra faktorer som kan göra att man ligger i riskzonen är exempelvis frakturer som går i släkten, rökning, att man dricker mycket alkohol, att man rör sig för lite eller långvarigt bruk av kortison.

Här nedan listar vi fyra varningssignaler på att benmassan kan ha minskat och att man kan ligga i riskzonen för benskörhet.

loading...

Bildkälla: Shutterstock

Symptom

1. Drabbas lätt av frakturer

Eftersom det är en ”tyst” sjukdom kan benskörhet upptäckas av en slump, ofta när man får ett benbrott eller en spricka i ett ben. Om man dessutom drabbas av en fraktur vid en vardaglig aktivitet som normalt sett inte borde vara skadlig, som att man går in i ett bord eller ramlar från stående position, så kan det vara ett tecken på långt framskriden benskörhet.

2. Minskad kroppslängd

Det är viktigt att vara uppmärksam på sin längd. Om flera ryggkotor pressas ihop på grund av benskörhet kan ryggraden ändra form så att man i förlängningen blir kortare. Om man tappar tre centimeter eller mer på ett 1-2 år kan det vara ett tecken på benskörhet och att man bör söka vård.

3. Framåtböjd hållning

På samma sätt som minskad kroppslängd, så kan hållningen ta stryk när ryggkotorna pressas ihop och ryggraden ändrar form. Man kan då bli kutryggig och få framåtböjd hållning.

4. Plötslig eller intensiv ryggsmärta

Ryggsmärta kan ha flera orsaker, men om man upplever plötslig ryggvärk som förvärras av att stå eller gå kan det vara ett tecken på en fraktur i ryggraden som orsakas av benskörhet. Det kan också vara svårt att böja sig framåt, lyfta saker eller vrida på kroppen.

loading...

Bildkälla: Shutterstock

Hur förebygger jag benskörhet?

Benskörhet kallas den ”tysta sjukdomen” eftersom den kan komma smygande och vara svår att upptäcka. Men det betyder inte att sjukdomen inte kan förebyggas.

Genom att ta hand om skelettet hela livet kan man minska risken för att drabbas av benskörhet. Det kan exempelvis vara genom motion som promenader, trädgårdsarbete, löpning eller tennis.

Det är också viktigt att ha en kost som är rik på kalcium och D-vitamin. Exempel på sådana produkter är mejeriprodukter, broccoli, ärtor, bönor och spenat.

Om du är orolig för att drabbas av benskörhet, eller om du misstänker att du är drabbad, bör du alltid kontakta din läkare.

För att förhindra framtida frakturer är det alltid viktigt att upptäcka och behandla sjukdomen i ett tidigt skede – och förhoppningsvis kan denna artikel öka medvetenheten hos fler där ute.

Glöm inte att DELA denna viktiga information med nära och kära på Facebook! Alla dina vänner kan få bättre koll på kroppens varningssignaler och när man bör söka vård för att minska framtida risker.