Att vara bilägare innebär en otrolig frihet. Du kan ta dig precis överallt. Du behöver inte anpassa dig efter kollektivtrafikens tider, och du behöver aldrig släpa på packning. Men att äga en bil kan bli också göra ett enormt hål i plånboken om man inte är påläst och känner till vissa saker. Som bilägare kan du bli av med flera tusenlappar om året helt i onödan om du inte tar rätt beslut. Därför har vi listat fem saker som alla bilägare bör ha koll på för att behålla pengarna i plånboken.

loading...

1. Parkeringsavgifter

Antingen så kan man stå och svära över hur dyr parkeringen blev, eller så kan man gardera sig i förväg och slippa hålet i plånboken. Idag kostar det att parkera på de flesta centrala eller allmänna platser. I storstäder som Stockholm och Göteborg kostar det att stå på nästan alla gator innanför tullarna. Därför bör du kolla upp var du kan parkera innan du ger dig av och snurrar runt och letar efter en parkering som inte slukar dina pengar.

2. Stenskott på bilrutan

Att ha ignorerat ett stenskott på bilrutan är en av de saker som bilägare ångrar mest. Spricker rutan blir det nämligen betydligt dyrare än om du lämnar in bilen direkt för att få stenskottet lagat. Dessutom så vill man inte gärna sitta i bilen eller ha andra där om rutan spricker.

loading...

Foto: Shutterstock

3. Försäkring

Alla bilar som används i trafiken måste ha en trafikförsäkring, annars räknas de som olagliga fordon. Om personer eller saker skadas i trafiken så täcker den vållande personens försäkring detta. Har man dessutom lagt till en så kallad halvförsäkring så ersätts man om bilen utsätts för stöld-, brand-, glas-, eller maskinskador. Många drar sig för att gå till en verkstad och få saker fixade för att de inte vet att halvförsäkringen täcker sådant. Så ett tips är att ha koll på vad som ingår i försäkringarna.

loading...

 

4. Hur mycket bränsle den drar

Bensin kostar idag mellan 13 och 15 kronor per liter på de vanligaste stationerna i Sverige. Tankar du full tank och du har en bil som slukar mycket bränsle så kommer du att räkna bort stora summor från budgeten varje månad. Satsa på en bil som inte drar så mycket, eller, låt bli att ta bilen i onödan.

5. Däck

Om du inte bytt till vinterdäck vid det här laget så bör du göra det. Första december är det nämligen lag på att ha det i trafiken när det råder vinterväglag, men du får självklart ha det tidigare. Böter eller en trafikolycka är aldrig värd att man sköt upp bytet.

loading...

Foto: Shutterstock

Källa: Trafikverket, Hallå konsument, Expressen Motorbilaga, Tanka.se

 

loading...

Annons: Carglass är bilglasexperterna som hjälper dig oavsett vilken glasskada du råkat ut för. Oavsett bilmärke och årsmodell så lagar Carglass varje stenskott och byter ut bilrutan när det behövs. Carglass har över 50 verkstäder i Sverige och är därför aldrig långt bort när du behöver hjälp med din bilruta eller en skadeanmälan. Klicka här för att komma till Carglass. 

Ett gott råd: Gardera dig med dessa tips så får du behålla tusenlapparna i fickan. Dela gärna tipsen med andra.