Om du älskar choklad och har flera goda år framför dig bör du bunkra upp. Forskarna befarar nämligen att det kommer att vara akut chokladbrist om 30 år, i värsta fall tidigare.

Idag äts det så mycket choklad att efterfrågan är större än den mängd som produceras. Samtidigt har forskarna varnat för vad som håller på att hända sedan flera år tillbaka. Klimatförändringarna, den stigande värmen och försvårar böndernas möjlighet till bra kakaoskördar, och läget förvärras. Redan 2013 kom de första varningarna om att chokladen skulle ta slut, då rapporterade Daily Mail om det.

Kan vara akutbrist 2050

I dagsläget är det Elfenbenskusten och Ghana som står för hälften av all världens kakao, och eftersom att klimatförändringarna väntas slå hårt mot den regionen så befarar forskarna att det kommer vara akut kakaobrist 2050, det berättar The Sun.

loading...

Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Enligt The Sun diskuteras det hur man kan lösa problemet. Kakaobönderna kan tvingas flytta sina grödor till högre höjder. Och chokladjätten Mars jobbar på att ta fram genmanipulerad choklad.

Hur känner du för en värd utan choklad? Själv känner jag för att bunkra upp ett förråd. Dela gärna forskarnas varning med andra chokladälskare.