Många människor har ett komplicerat förhållande till Jehovas vittnen – som gärna kommer och knackar på främmande människors dörrar.

För en tid sedan fick Lena Johansson ett rekryterings-SMS från den religiösa organisationen. Hon var inte ett dugg intresserad, men ville besvara det hela på ett bra sätt.

– Jag kände mig lite provocerad, säger hon.

Det var under sensommaren förra året som det plötsligt damp ner ett oväntat SMS i Lena Johanssons telefon. Det var den religiösa organisationen Jehovas vittnen som ville att hon skulle bli en av dem.

– Det känns som ett ovanligt sätt, att rekrytera via SMS – de brukar ju knacka dörr, säger hon till Expressen.

”Vad är meningen med livet?”

”Hej,
Jag vill tipsa dig om en spännande webbsida www.jw.org som tillhör Jehovas vittnen och där kan man få svar på många livsfrågor t.ex varför tillåter Gud lidandet och vad är meningen med livet?”, stod det i SMS:et.

loading...

Lena berättar att hon brukar försöka vara trevlig mot exempelvis telefonförsäljare, men nu fanns det ett behov av tydlighet, kände hon. Efter att den spontana chocken lagt sig en aning så bestämde hon sig därför att svara.

– Först blev jag förvånad, jag har aldrig varit med om att de har skickat ut SMS, sedan blev jag lite provocerad och funderade på hur jag skulle tala om för dem att jag inte ville ha meddelanden från dem utan att låta arg. Hur säger jag till på ett fint sätt att jag inte är intresserad av det här?

Efter en stunds funderande, så blev lösningen att skicka ett liknande SMS tillbaka, undertecknat ”Lena från verkligheten i Kinda”.

– De misslyckades med den här värvningen, menar Lena.

”Respekt för alla”

”Hej! Jag vill tipsa dig om att inte skicka fler sms till mig! Jag vet redan vad meningen med livet är. Det är kärlek. Kärlek mellan alla människor. Och respekt för alla människors olikheter. Att alla är perfekta precis som de är.
Ha en fin helg.”, svarade Lena.

loading...

Hon fick aldrig något svar från avsändaren, men anser att det tyder på att formuleringen var effektiv – och kanske borde testas i fler sammanhang, exempelvis på telefonförsäljare.

– Jag ska börja köra med den här metoden.

Jag tycker att Lenas svar var helt klockrent! Trevligt, men ändå bestämt! Tryck nu på dela-knappen om du håller med!