När man kommer upp i ålder är det vanligt att drabbas av åderbråck. Det finns flera sätt att behandla problemet, men kirurgi kan ibland vara både påfrestande och dyrt då det ofta räknas som ett kosmetiskt ingrepp. Därför kan jag starkt rekommendera huskurerna min moster brukade göra. Det bästa är att man kan göra det hemma, på egen hand.

Det är inte alltid det lättaste att upptäcka att man har fått åderbråck då de oftast dyker upp på baksidan av benen. Men de kan likväl synas på framsidan av benen, eller till och med någon annanstans. I de allra vanligaste fallen är inte åderbråck något farligt för hälsan, men om man har många eller stora sådana kan de upplevas som att de kliar eller svider. Att gå till en läkare eller klinik blir oftast en dyr historia. Därför bör du prova detta först:

loading...

Foto: Shutterstock

ANNONS: Ge din kropp optimala förutsättningar att må bra med det prisbelönta blåbärstillskottet Medox. Passa på: Nu får alla nya kunder 50% rabatt – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan!

1. Förbättra cirkulationen i benen

Då sämre blodcirkulation ibland är en bidragande faktor till åderbråck kan det fungera att försöka öka blodcirkulationen i benen genom träning. Just i det här fallet rekommenderas det att man utövar övningar med låg intensitet.

  • Välj trapporna istället för hiss när du har möjlighet.
  • Utför hushållssysslor där du rör på dig.
  • Trampa på en träningscykel eller cykla på en vanlig cykel.

2. Höj upp benen ett par gånger om dagen

Detta är ytterligare ett sätt att behandla dålig blodcirkulation. För att göra detta kan man prova att lägga sig ned på sängen och sedan luta benen uppsträckta mot väggen. Det är viktigt att inte hålla benen i denna position i mer än 20 minuter per gång. Sänk sedan benen långsamt så att du inte gör dig illa.

3. Försök hålla dig på en hälsosam vikt

Människor som är överviktiga har större risk att få åderbråck än de som inte är det. Detta beror på att när man bär runt på extra vikt blir kroppens blodådror belastade. Detta kan i sin tur leda till inflammerade blodådror. Om man vet med sig att man är överviktig kan det vara bra att regelbundet hålla koll på om man har fått åderbråck genom att undersöka sina ben.

4. Anti-inflammatorisk kost

Det kan vara viktigt att hålla koll på vilka livsmedel som kan hjälpa eller stjälpa problemet ifråga. Det finns de som kan hjälpa blodflödet vilket i sin tur kan göra det möjligt för åderbråck att bli bättre. Äter man en sämre kost kan det istället ge motsatt effekt, som exempelvis transfetter, överdriven konsumtion av socker och processad mat. Äter man mycket sådant och har åderbråck kan det vara värt att se över och eventuellt byta ut till något av följande.

  • Mat som innehåller mycket fibrer.
  • Antioxiderande mat.
  • Magnesium-rik mat.
  • Kryddig mat.

loading...

Foto: Shutterstock

5. Massera försiktigt

Detta är ett bra sätt för att få igång blodets cirkulation. Massagen bör dock genomföras försiktigt när det gäller människor med åderbråck då det annars kan förvärra problemet. Att massera försiktigt uppåt på benet kan hjälpa till att lösa upp åderbråcket. Det är dock viktigt att vara väldigt försiktig då man inte ska massera direkt på ådrorna.

Källor: Natural Living Ideas, Dr. Axe, Steg för Hälsa

ANNONS: Ge din kropp optimala förutsättningar att må bra med det prisbelönta blåbärstillskottet Medox. Passa på: Nu får alla nya kunder 50% rabatt – här kan du läsa mer och beställa hem direkt till brevlådan!

Det här var nyheter för mig. Väldigt skönt med sådana enkla tips. Dela gärna med dig av tipsen, folk kommer att tacka dig. 

Allt om hälsa – direkt i din inkorg. Anmäl din mejladress för att få Hälsobibelns nyhetsbrev: