Säkert har du någon gång hört att frysta färdigrätter är “skräpmat”, och att dessa saknar näring. Anledningen till detta påstående kommer framförallt från att mat faktiskt tappar mycket näring när det fryses in. Men det finns fler saker som kan hända med livsmedel när de stoppas in i frysen. 

Här är en lista över mat du förmodligen trott går bra att frysa in, men som du absolut bör undvika. 

Allt håller sig i frysen, tänker de flesta. Detta är dessvärre fel. Tiden står inte helt stilla i frysen, som många tror. Det finns en hel del livsmedel som tappar näring, smak och konsistens under frysningsprocessen. När de tinas igen blir dessa absolut ingen trevlig matupplevelse.

Det kan med andra ord vara bättre att förvara dessa i kylen tills de inte längre är okej att äta.

Har du koll på vilka livsmedel som inte mår bra av att frysas? Vi ger dig listan.

loading...

Matlåda med rester. Foto: TT

Mat du inte ska frysa

1: Potatis

Stärkelsen som finns i potatis spelar en stor roll i både konsistens och smak. Vid frysning förändras denna, vilket gör potatisen vattning med en mer jordig smak när den tinas. 

loading...

Fryst mat. Foto: Shutterstock

2: Yoghurt och grädde

Mejeriprodukter överlag brukar blir gryniga och skära sig när de tinas efter att ha varit frysta. Yoghurt och grädde bli sällan bra. Ska du däremot frysa yoghurten för att blanda ut i smoothie går det bra. Mjölk kan få en helt annan smak efter att ha varit fryst, så en rekommendation är att helt enkelt strunta i mejeriprodukter i frysen, om vi inte pratar om frozen cheesecake vill säga.  

LÄS MER: Därför ska du aldrig slänga din kaffesump – mormors knep i trädgården gjorde alla avundsjuka

3: Gurka och tomat

Grönsaker som innehåller mycket vatten (till exempel gurka och tomat), mår absolut inte bra av att frysas. De tappar den näringen de har, och blir mosiga när de tinas. 

4: Ris

Ris blir grynigt och grötigt av att frysas och sedan värmas. En kletig historia med andra ord. 

5: Pasta

Du kanske tyckt att pasta är den perfekta lunchlåde-maten. Det är det också, men inte efter att den varit fryst. Konsistensen blir svampliknande och degig. Dessutom klibbar pastan ihop sig. Förutom att den blir seg i mikron så ser den inge vidare ut.

loading...

Pennepasta i matlåda. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Du har gjort fel hela livet – därför ska du aldrig lägga vattenmelonen i kylen

Nummer 5 har jag fryst in flera gånger innan jag fick veta detta. Hade du koll på alla livsmedel? Dela gärna listan med fler. De kommer att tacka dig.

Källa: Vi i villa, Mat och Dryck.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
Email *