Bra lärare, eller lärare överhuvudtaget, växer inte på träd. De få som finns gör dock ett utomordentligt arbete, och är nästan som anonyma superhjältar som sliter hårt på liten peng för att nästkommande generationer ska vara så väl förberedda på livet som möjligt. Lärarna följer barnen genom hela uppväxten, och lär ofta inte bara ut multiplikationstabeller eller namn på Sveriges kungar. De ansvarar också för barnens välbefinnande större delar av dagen, och ska också lära dem saker om livet som inte inkluderas i kursplanen. Ett sådant exempel kan vara hur man är en god vän och medmänniska.

Victoria Henry studerar på University of Louisville tillsammans med sin vännina Monica Romero. Monica har två barn, och balanserar heltidsstudier med att vara heltidsmamma. Det är inte alltid lätt att få ihop livspusslet, och Monica är därför beroende av barnvakter som kan ta över när hon måste gå på lektion.

Men i början av december inträffade en incident, då barnvakten i sista minuten ställde in. Där stod Monica med två busiga barn och ett slutprov som behövde skrivas. Barnen sprang högljutt omkring och lekta, och det hade kunnat bli början på en katastrof. Men varken Victoria eller Monica hade räknat med vad läraren skulle göra då.

loading...


Facebook / Victoria Henry

Victoria skrev sedan på Facebook:
 
”Ikväll bevittnade jag en av de vänligaste gesterna i min college-karriär. När en av mina kompisar gjorde sig redo för att skriva vårt slutgiltiga prov i militär historia, ställde hennes barnvakt in. Jag föreslog att hon bara skulle ta med barnen och låta dem leka i entrén, istället för att missa provet. Efter ett par minuter av barnens högljudda lek, gick läraren ut i entrén och började helt enkelt leka med dem för att hålla dem upptagna medan deras mamma skrev provet. Vilken varm och kärleksfull gest, när reaktionen hade kunnat vara den motsatta. Min hjärta är varmt ikväll. Det är den tiden på året.”

Vilken generös och inspirerande lärare! Med fler som honom i världen skulle framtiden helt klart se ljusare ut. Vi kan alla lära oss något av denna lärare, som är ett praktexempel på hur lärare inte bara lär ut sina vetenskapliga kunskaper – de lär också ut sina livskunskaper.