Hemma hos mig äter vi pasta flera gånger i veckan – och jag använder mig alltid av samma metod när pastan väl är färdigkokt. Först häller jag över den i ett durkslag och när det är klart så lägger jag över pastan på tallriken och ringlar över såsen.

Nu har jag insett att jag har gjort fel hela mitt liv.

Den här italienska metoden (vad annars?!) visar hur du istället ska arbeta med pastan för att få den så god och smakrik som möjligt. Bäst av allt? Det är inte särskilt mycket krångligare alls. Jag kommer då aldrig att göra om samma misstag, kolla bara in detta!

 

Det är kocken Andrew Carmellini som berättar hur man på bästa sätt ska servera pastan för att få den så god som möjligt.

Att hälla ut allt vatten och dumpa pastan i ett durkslag är alltså dumt. Vattnet kan faktiskt användas lite senare för att göra maten godare.

loading...

Det är också dumt att spola kallvatten över pastan när den är färdig – eftersom det leder till att pastan tappar smak.

loading...

Ett tredje vanligt fel är att lägga upp pastan på tallriken och lägga på såsen efteråt. Då blir det både klibbigt och tappar smak.

loading...

Så här gör man istället:

Ta upp pastan från vattnet med en sil och häll ner den i såsen. Låt koka i kastrullen ungefär en minut, då suger pastan upp mer av såsen.

loading...


loading...

Nu kommer vattnet som du kokade pastan i till användning. Ta en slev och häll ner i pastasåsen för att få ut ännu mer smak.

loading...


loading...

Sist men inte minst så slänger du i lite smör…

loading...

… olivolja…

loading...

… och riven ost. Då blir det krämigt och gott.

loading...

Blanda ner dina kryddor i såsen och servera. Nu har du gjort pasta på italienskt vis!

loading...


loading...

Här kan du se en instruktionsvideo på hur du ska göra med pastan:

Dela gärna vidare till dina vänner om de också skulle behöva en lektion i hur man serverar pasta på bästa sätt.